Tanjung Tualang Tin Dredge No5

Januari 05, 2018

Pengembaraan kami ke negeri Perak #traveloguemalaysia ( Colours of Lives Travelogue Malaysia ) bersama @borakkita_official dan sokongan dari Tourism Malaysia menjelajah selatan Perak selama 6 hari. 

 Perjalanan kami di Ipoh Perak yang sangat-sangat cantik dan kami berterima kasih kepada Majlis Perbandaran Ipoh membantu perjalanan kami dan pihak yang menaja perjalanan kami dari Kuala Lumpur.

@myperodua
@Canon Marketing Malaysia
@888teacoffee
@Wangi World Malaysia

Seterusnya kami menuju ke sini : 

Tanjung Tualang Tin Dredge No. 5 - TT5
Malaysia|Kampong Batu Tujoh
Salah satu kapal korek biji timah yang masih wujud di Malaysia. Ini je bukti kemasyuran negeri Perak dengan aktiviti perlombongan timah.


Tanjung Tualang Tin Dredge No. 5 (TT5) merupakan lokasi di mana tersimpannya kapal korek bijih timah yang terakhir di Malaysia. Kapal korek ini dahulu digunakan sebagai medium untuk mendapatkan bijih timah.

Suatu masa dahulu Perak merupakan lubuk bijih timah yang terkaya dan sangat terkenal dengan hasil mineral di perut muka bumi Perak ini. 


Untuk melombong bijih timah memerlukan kapal korek yang mengambil masa setahun untuk dipasang dan di bawa khas dari England. Perak menjadi satu kawasan yang terkaya suatu sama dahulu.


Ini dibuktikan dengan jenama kenderaan mewah banyak di beli oleh penduduk perak satu masa dahulu hinggakan satu saat harga bijih timah merundum di pasaran dunia dan menyebabkan satu persatu penghasilan bijih timah dan syarikat di tutup. TT5 terpaksa diberhentikan operasi setelah selama 44 tahun . Tahun 1982 merupakan tahun terakhir perlombongan bijih timah dijalankan di sini.
Selain itu juga, di bahagian pintu masuk Tanjung Tualang Tin Dredge No.5 nie terdapatnya sebuah galeri yang mempamerkan latar belakang dan informansi mengenai lombong bijih timah dan kawasan sekeliling.


Penerangan untuk yang ingin memasuki kapal korek di lakukan di sini 
Pelbagai merchandise TT5 yang anda boleh beli pada harga yang berpatutan.

Anda juga boleh cuma mendulung mengunakankaedah tradisional zaman dahulu. Agak sukar dan bijih timah yang terhasil berat dan berwarna kelabu.
Terima kasih kongsi gambar : zahrif
Terima kasih Kerajaan Negeri Perak dalam memelihara dan memulihara kapal korek bijih timah tinggalan sejarah ini.  Ia amat berharga dan harus dijaga agar generasi muda dapat melihat serta merasai berada di kapal korek bijih timah ini.Tahniah! @tanjungtualangno5 dan Menteri Besar Inc berusaha baik pulih heritage kapal korek ni. Jangan lupa singgah sini kalau datang ke Perak

Dibuka hari Selasa - Ahad
Masa pagi sampai petang
Tiket masuk dewasa (RM10) kanak-kanak (RM5)

Tanjung Tualang Tin Dredge No. 5 (TT5)
9th KM, Jalan Tanjung Tualang, 31000 Batu Gajah, Perak
Tel : 014-904 3255 / 05-370 2253


Tour time :

10.00 AM | 11.00 AM | 12.00 PM | 2.30 PM | 3.30 PM | 4.30 PM
Full video tentang lawatan kami ke TT5 nie, boleh saksikan video di bawah.

You Might Also Like

11 comments