Terkini | New

SCIB cadang penempatan persendirian kumpul sehingga RM10.98 juta

SCIB cadang penempatan persendirian kumpul sehingga RM10.98 juta

Syarikat menggunakan hasil kasar untuk modal kerja, pembayaran balik pinjaman bank dan anggaran perbelanjaan penempatan


Pakar kejuruteraan awam Sarawak Consolidated Industries Berhad ("SCIB" atau "Syarikat") mencadangkan penempatan persendirian untuk meningkatkan hasil kasar sehingga kira-kira RM10.98 juta untuk modal kerja, pembayaran balik pinjaman bank dan anggaran perbelanjaan untuk cadangan penempatan persendirian.

Walaupun harga terbitan dan jumlah sebenar saham yang akan dikeluarkan akan ditentukan kemudian, di bawah senario maksimum di mana semua 245.18 juta waran tertunggak Syarikat dilaksanakan, cadangan penempatan persendirian itu akan melibatkan terbitan sehingga 82.72 juta saham penempatan pada harga indikatif RM0.1327 sesaham penempatan untuk meningkatkan hasil kasar sehingga kira-kira RM10.98 juta.

Di bawah senario minimum, sekiranya tiada waran tertunggak dilaksanakan, maka hasil kasar yang dikumpul ialah RM7.72 juta.

Terbitan yang dicadangkan mewakili tidak lebih daripada 10% saham terbitan pada tarikh praktik terkini ("LPD") pada 30 Disember 2022 manakala harga indikatif sesaham mewakili diskaun kira-kira 9.97% kepada harga pasaran purata wajaran volum lima hari saham SCIB sehingga LPD sebanyak RM0.1474. Cadangan penempatan persendirian itu boleh dilaksanakan dalam beberapa bahagian dalam tempoh enam bulan selepas kelulusan daripada Bursa Securities Malaysia Berhad atau sebarang tempoh lanjutan yang diluluskan olehnya sehingga berakhirnya AGM akan datang.

Cadangan penempatan persendirian ini dilaksanakan mengikut kelulusan yang diperoleh daripada pemegang saham Syarikat pada AGM ke-46 yang diadakan pada 8 Disember 2022.


Pengarah Urusan Kumpulan SCIB, Encik Rosland bin Othman, berkata, "Cadangan penempatan persendirian adalah cara yang lebih cepat untuk mengumpul dana berbanding dengan isu hak dan juga lebih kos efektif daripada pinjaman bank memandangkan kadar faedah yang lebih tinggi.”

“Dengan membayar balik pinjaman bank semasa, kami dapat mengurangkan gearing dan meningkatkan aset bersih sambil mengukuhkan kedudukan kewangan dan modal Syarikat serta berpotensi meningkatkan kecairan saham kami di pasaran."

Untuk maklumat lanjut, lawat scib.com.my.