Terkini | New

CAT-CHING THE SPOTLIGHT! KUCINGKO LANCAR PROSPEKTUS SEMPENA PENYENARAIANNYA DI BURSA MALAYSIA

CAT-CHING THE SPOTLIGHT! KUCINGKO LANCAR PROSPEKTUS SEMPENA PENYENARAIANNYA DI BURSA MALAYSIA

Kucingko Sasar Kumpul RM30 Juta untuk Pertumbuhan Strategik Di peringkat Global dan Peningkatan Operasi


Kucingko Berhad (“Kucingko” atau “Kumpulan”), penyedia perkhidmatan pengeluaran animasi 2D yang mantap, dengan sukacitanya mengumumkan pelancaran prospektusnya untuk tawaran awam permulaan (“IPO”) yang akan datang pada Pasaran ACE Bursa Malaysia Securities Berhad.

 

IPO itu menyasarkan untuk mengumpul RM30 juta melalui terbitan 100 juta saham baharu pada harga IPO RM0.30 sesaham. Hasil daripada IPO akan diperuntukkan seperti berikut:

·       RM17.8 juta untuk pembesaran kapasiti, termasuk RM11.9 juta untuk penubuhan pejabat cawangan pengeluaran di Malaysia Timur. RM4.4 juta untuk menubuhkan pejabat jualan di United States of America (“USA”).

·        RM4.3 juta untuk modal kerja.

·        RM3.6 juta untuk perbelanjaan penyenaraian.


Captions (from L-R) Mr. See Chin Joo 施桢裕先, Executive Director, Kucingko Berhad, Datuk Roslan Hj Tik, Executive Director, Head of Group Investment Banking & Islamic Banking Kenanga Investment Bank Berhad dan Mr. Ooi Kok Hong 黄国俸先生, Executive Director, Kucingko Berhad.

Pengarah Eksekutif Kucingko Berhad, Encik See Chin Joo berkata, “IPO ini merupakan satu pencapaian penting bagi Kucingko. Ia melambangkan komitmen kami terhadap pertumbuhan dan inovasi dalam industri animasi 2D. Dengan melancarkan prospektus kami di Teater TRX Aurum, kami berbangga menjadi syarikat pertama yang berbuat demikian, mencerminkan semangat inovatif kami dan pemikiran di luar kotak. Kami berharap semangat perintis kami akan memberi inspirasi kepada pemain lain dalam industri animasi untuk menyertai kami dalam meningkatkan permainan dan menolak sempadan kreativiti dan inovasi.”

 

Pengarah Eksekutif Kucingko Berhad, Encik Ooi Kok Hong menghuraikan, “Dana yang diperoleh daripada IPO akan membolehkan kami mengembangkan keupayaan pengeluaran kami di dalam negara dan meningkatkan kecekapan operasi kami, meletakkan kami kukuh untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk kandungan animasi berkualiti tinggi dalam Malaysia dan seterusnya. Kami teruja dengan peluang IPO ini akan dicipta untuk syarikat dan pihak berkepentingan kami.”

 

Pengarah Eksekutif, Ketua Perbankan Pelaburan Kumpulan dan Perbankan Islam Kenanga Investment Bank Berhad, Datuk Roslan Hj Tik, menambah, “Kucingko Berhad berada pada kedudukan yang baik untuk memanfaatkan kepakaran dan kehadiran pasaran yang kukuh untuk mencapai pertumbuhan ketara pada tahun-tahun akan datang. Tumpuan syarikat untuk mengembangkan keupayaan pengeluarannya dan meningkatkan kecekapan operasi sejajar dengan dinamik pasaran semasa. Kami berbangga untuk menyokong Kucingko dalam perjalanan penting ini dan yakin dengan kejayaan yang berterusan.”

 

Kucingko telah menunjukkan pertumbuhan yang teguh untuk tahun kewangan yang ditinjau, disokong oleh kepakarannya dalam pengeluaran animasi 2D, yang menyumbang sebahagian besar hasil syarikat sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Dedikasi syarikat terhadap kualiti, kecekapan dan kreativiti telah menjadikannya sebagai pemain yang mantap dalam sektor animasi 2D.

 

Kenanga Investment Bank Berhad ialah Penasihat Utama, Penaja, Penaja Jamin dan Ejen Penempatan untuk Kucingko Berhad.

 

###

 

 

Mengenai Kucingko Berhad

Kucingko Berhad (Kucingko , melalui anak syarikat milik penuhnya Inspidea, ialah studio animasi 2D terbesar di Malaysia. Animasi yang dihasilkan oleh Kucingko telah mendapat pengiktirafan yang ketara, termasuk pencalonan BAFTA dan beberapa anugerah antarabangsa lain, Kucingko pakar dalam menyediakan animasi 2D pengeluaran animasi 2D pengeluaran untuk penyiar global dan platform penstriman. Bermula sederhana dengan pasukan empat orang sahaja, Kucingko telah mengalami evolusi yang luar biasa, dengan mempunyai kakitangan 260 artis dan animator yang berbakat hari ini.  Di bawah pengurusan usahawan berpengalaman dan disokong oleh lebih dua dekad pengalaman dalam industri hiburan global, Kucingko mengukuhkan reputasinya untuk kepakarannya untuk pengeluaran animasi 2D di Asia Tenggara. Untuk maklumat lanjut, layari https://www.kucingko.com/