Terkini | New

14 Artisan Wanita Tempatan Terima Anugerah daripada Persatuan Pembangunan Artisans

14 Artisan Wanita Tempatan Terima Anugerah daripada Persatuan Pembangunan Artisans (PPA) 

●Majlis anugerah telah disempurnakan oleh YB Dato’ Sri Hajah Nancy binti Haji Shukri, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat
● Anugerah ini adalah sebahagian daripada kempen 'Memperkasakan Wanita & Komuniti 2023',
disokong oleh CIMB Bank, DHL Malaysia dan FMT Media
● Bersama 40 peniaga tempatan, penerima juga telah membuka kedai di Jom Artisans
Bazar, berlangsung sekarang sehingga 14 Jun di Pavilion Kuala Lumpur


Persatuan Pembangunan Artisans (PPA) sedang meraikan 14 perniagaan dan komuniti yang diterajui wanita yang luar biasa yang telah membina semula mereka dengan berdaya tahan perniagaan dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu sepanjang 3 tahun yang lalu. Artis tempatan yang bangga ini menerima anugerah pengiktirafan atas kegigihan keusahawanan mereka yang tidak berbelah bahagi dan
untuk muncul sebagai penjual terbaik di The Artisans Haven, pasaran e-dagang khusus dan 3 kedai runcit untuk tukang tempatan.


Majlis penyampaian anugerah yang diadakan pada 16 Mei 2023 di Pavilion Kuala Lumpur, telah dirasmikan oleh YB Dato' Sri Hajah Nancy binti Haji Shukri, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. Kehadiran beliau di majlis itu bertujuan untuk mengukuhkan lagi usaha untuk pemerkasaan dan kesaksamaan wanita dalam persada keusahawanan Malaysia, di mana potensi perniagaan yang diterajui wanita masih belum dimanfaatkan sepenuhnya.


Perniagaan yang diterajui wanita ialah: Helping Hands Penan Bhd, The Asli Co., Gocheeks, Cherita
Chocolate, Tudung Saji Che Ton, Caropaya' Handicraft, Olfac3 Perfumes, Neecola Handmade, Mizzy Collections, Candle Pit Stop, TAS by Woman of Substance, Createe Kit, Puhus Pepper Plantation, dan Enfiniti Academy.


Mohar Ibrahim, Ahli Lembaga Pengarah Persatuan Pembangunan Artisans, berkongsi: “Bertahan dan berkembang maju dalam beberapa tahun kebelakangan ini mencabar walaupun untuk perniagaan berskala besar. Ia lebih memberi inspirasi untuk melihat keberanian, kreativiti dan daya tahan yang luar biasa yang usahawan wanita ini bertahan. PPA berbesar hati untuk menjadi tuan rumah kepada penerima anugerah majlis di Pavilion Kuala Lumpur, dan akan terus komited untuk mencipta yang lebih mantap rangkaian sokongan dan pemerkasaan untuk wanita dan komuniti artisan tempatan.”Majlis anugerah itu adalah sebahagian daripada kempen Memperkasa Wanita dan Komuniti PPA 2023,
inisiatif selama setahun yang bertujuan untuk mempromosi dan meraikan produk buatan tangan yang dibuat oleh wanita ini. Kempen ini disokong oleh CIMB Bank, DHL Malaysia, dan FMT Media. Bersinar terangkan kisah inspirasi tentang perusahaan artisan tempatan, PPA dan The Artisans Haven menganjurkan siri ceramah dan bengkel, serta tiga Bazar Jom Artisans yang besar di Lembah Klang.


Julian Neo, Pengarah Urusan DHL Express Malaysia dan Brunei berkata: “Sebagai milik dunia penyedia perkhidmatan ekspres antarabangsa yang terkemuka, kami percaya akan kepentingan memberi penjual platform untuk berkongsi barangan mereka kepada dunia. DHL telah menyokong yang diterajui wanita dan artisan perniagaan dalam perdagangan merentas sempadan melalui inisiatif global GoTrade kami di 220 negara. Kami berbangga untuk bekerjasama dengan The Artisans Haven dan memberikan sokongan kami untuk meraikan kecil dan usahawan bersaiz sederhana, komuniti teras untuk industri perkhidmatan ekspres global."


“Kami berbangga untuk menyokong The Artisans Haven dan PPA dalam memartabatkan komuniti artis tempatan dan memperkasakan usahawan wanita melalui kempen yang bermakna ini, sambil kita bekerjasama untuk memacu pertumbuhan inklusif. Sebagai sebuah organisasi yang didorong oleh tujuan, kami berharap dapat menjana lebih besar penghargaan untuk kraf tempatan kita dan menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia untuk menyokong inspirasi ini wanita kerana daya tahan dan kreativiti mereka yang luar biasa.


Kami mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada semua pemenang anugerah yang benar-benar layak menerima pengiktirafan ini”, kata Effendy Shahul Hamid, Ketua Pegawai Eksekutif, Pengguna Kumpulan dan Perbankan Digital Kumpulan CIMB.Mulai sekarang hingga 15 Jun 2023, pelanggan CIMB akan menikmati potongan harga 10% untuk barangan terpilih jenama di Jom Artisans Bazaars apabila mereka membeli dengan kad debit atau kredit mereka.  Untuk lebih maklumat mengenai jenama yang mengambil bahagian, sila layari https://deals.cimb.com/darti. Bazar Jom Artisans kedua, yang diadakan sempena Hari Wanita Antarabangsa, ialah berlangsung sekarang sehingga 14 Jun 2023 di Pavilion Kuala Lumpur.Menampilkan 40 jenama tempatan, bazar ini membantu komuniti artisan tempatan untuk berhubung satu sama lain serta lebih ramai rakyat Malaysia untuk memajukan perniagaan kecil mereka. Dari hari raya set hadiah kepada kepingan hiasan rumah, pengunjung boleh menemui barangan buatan tangan dengan penuh kasih sayang oleh meraka.“Selain menyokong pembangunan mereka, The Artisans Haven menyediakan platform dan 3 cawangan yang menghubungkan mereka secara langsung dengan rakyat Malaysia di seluruh negara. Usaha mikro ini boleh mencipta peluang kepada mereka sendiri dan menjangkau khalayak sasaran yang lebih luas untuk mengembangkan perniagaan dan pendapatan mereka,” kata Jade Lee, Ketua Pegawai Eksekutif & Pengasas Bersama The Artisans

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang The Artisans Haven, layari https://www.market.artisanshaven.com.my/.