Terkini | New

Pemulihan Strategik Minetech Bawa Keuntungan Pada Suku Kedua Tk2024, Disokong Oleh Pertumbuhan Hasil Padat

Pemulihan Strategik Minetech Bawa Keuntungan Pada Suku Kedua Tk2024, Disokong Oleh Pertumbuhan Hasil Padat

Kecekapan operasi yang dipertingkatkan dan kepelbagaian strategik membawa keuntungan pada suku dikaji

Minetech Resources Berhad ("Minetech" atau "Syarikat"), pakar kejuruteraan awam dan pengeluar produk bitumen, hari ini mengumumkan pemulihan kewangan yang ketara pada suku kedua berakhir 30 September 2023 (“S2 TK2024”). Syarikat mencapai hasil sebanyak RM33.24 juta, peningkatan yang luar biasa daripada RM26.94 juta pada S2 TK2023 dan mencatatkan keuntungan operasi sebanyak RM0.79 juta, berbeza dengan kerugian sebelum cukai sebanyak RM1.49 juta pada S2 TK2023.

Prestasi yang lebih baik itu dipacu oleh bahagian Kejuruteraan Awam, yang menyaksikan pendapatan meningkat kepada RM25.45 juta dengan keuntungan operasi sebanyak RM2.53 juta, terutamanya disebabkan oleh peningkatan kerja di Lombong Emas Selinsing ("SGM") dan pembinaan baharu yang diperbadankan projek jalan dan sistem perparitan (“HRD”). Walaupun segmen Produk Bituminous mengalami sedikit penurunan hasil kepada RM6.30 juta, ia mengekalkan keuntungan dengan keuntungan operasi sebanyak RM0.58 juta. Segmen Perkhidmatan menghadapi cabaran dengan penurunan hasil kepada RM0.32 juta dan kerugian operasi sebanyak RM0.95 juta. Sebaliknya, segmen Tenaga yang baru beroperasi menyumbang secara positif dengan hasil RM1.22 juta, menunjukkan potensi usaha niaga baharu ini.

Secara perbandingan, Q2 TK2024 menandakan peningkatan ketara daripada suku sebelumnya, dengan peralihan yang ketara daripada kerugian sebelum cukai sebanyak RM1.12 juta kepada keuntungan sebelum cukai sebanyak RM0.79 juta, disebabkan oleh peningkatan prestasi dalam segmen pembinaan dan permulaan segmen tenaga. EBITDA pelarasan Kumpulan juga menyaksikan aliran positif, berjumlah RM3.36 juta.Matt Chin, Pengarah Eksekutif Minetech (Pautan)

Pengarah Eksekutif Minetech, Matt Chin berkata, “Keputusan daripada Q2 TK2024 mewakili detik penting dalam perjalanan Minetech, mempamerkan dedikasi kami terhadap pertumbuhan strategik dan kecekapan operasi yang luar biasa. Pengenalan segmen tenaga kami menandakan babak baharu yang menarik, sudah mula memberikan manfaat yang besar. Kepelbagaian portfolio kami, ditambah dengan teras teguh kami dalam kejuruteraan awam dan produk bitumen, meletakkan kami secara optimum untuk masa depan yang kaya dengan kemungkinan. Kami bukan sahaja optimis tetapi juga bersemangat tentang potensi yang ada di hadapan, sambil kami terus meneroka peluang pertumbuhan yang inovatif dan mampan.”

###


MENGENAI MINETECH RESOURCES BERHAD

Minetech Resources Berhad (“Minetech” atau “Syarikat”) terutamanya pakar kejuruteraan awam dan pengeluar produk bitumen yang telah mempelbagaikan tenaga boleh diperbaharui, serta perkhidmatan minyak dan gas. Syarikat adalah pelabur fotovoltaik solar berdaftar dengan Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari Malaysia dan memiliki loji tenaga solar terapung 9.99MW AC. Untuk maklumat lanjut, lawat minetech.com.my.