Terkini | New

M&A Securities Dan Newparadigm Tandatangan Tajajamin Bagi Terbitan Hak Dengan Waran Untuk Perolehan Siab Holdings Berhad Terhadap Taghill

M&A Securities Dan Newparadigm Tandatangan Tajajamin Bagi Terbitan Hak Dengan Waran Untuk Perolehan Siab Holdings Berhad Terhadap Taghill

Siab Holdings Berhad (“Siab” atau “Syarikat”), pemain mapan dalam industri pembinaan Malaysia, dengan sukacitanya mengumumkan rancangannya untuk mengumpul kira-kira RM103.98 juta melalui penempatan persendirian, di mana RM12 juta telah diselesaikan pada 28 Disember 2023, dan terbitan hak dengan waran. 


Dana ini akan digunakan untuk membiayai pengambilalihan Taghill Projects Sdn. Bhd. (“Taghill”). Terbitan hak dengan waran, bernilai RM91.98 juta, akan ditaja jamin oleh M & A Securities Sdn. Bhd. ("M & A Securities"), Penasihat Utama, Penaja Jamin Urusan dan Penaja Jamin Bersama kepada Syarikat, serta NewParadigm Securities Sdn. Bhd. (“NewParadigm”), Penaja Jamin Bersama kepada Siab.

 

Usaha ini menyokong pengambilalihan Taghill, satu langkah yang direka untuk meningkatkan trajektori pertumbuhan Syarikat, di mana harga pembelian Taghill ditetapkan pada RM122 juta, diselesaikan dengan wang tunai RM96 juta dan terbitan 200 juta Siab baharu saham pada RM0.12 sesaham seperti yang diperincikan dalam pekeliling yang dikeluarkan oleh Syarikat bertarikh 16 November 2023.

 

Taghill ialah sebuah syarikat perunding pengurusan projek pembinaan dan kontrak, yang telah menyelesaikan 12 projek pembinaan utama bernilai RM1.58 bilion, termasuk pembangunan ketara seperti Expressionz Suites dan Ceylonz Suites di Kuala Lumpur. Pada masa ini, Taghill mempunyai buku pesanan yang kukuh bernilai RM1.31 bilion dan telah komited kepada jaminan keuntungan sekurang-kurangnya RM24.00 juta untuk tahun kewangan 2024 dan 2025. Namun begitu, Taghill mempunyai buku pesanan kukuh sebanyak RM1.31 bilion.

 

Encik Ng Wai Hoe, Pengarah Urusan Kumpulan Siab Holdings Berhad, menyatakan keterujaannya dengan berkata, "Penyatuan Taghill ke dalam operasi kami membolehkan kami memanfaatkan kepakaran masing-masing yang akan meningkatkan nilai keseluruhan Syarikat kami dengan ketara dan mewujudkan sinergi untuk kami bekerjasama rapat dalam tempoh yang lebih panjang Kami menghargai sokongan dan kepakaran berterusan yang diberikan oleh M & A Securities, NewParadigm Securities dan Penasihat Kewangan kami, Eco Asia Advisory Sdn Bhd. (“Eco Asia”), dalam memudahkan inisiatif transformatif ini."

 

Datuk Bill Tan, Pengarah Urusan Kewangan Korporat dari M & A Securities menambah, "Kami sangat teruja untuk membantu Siab dalam gerakan kewangan yang penting ini. Dengan dana yang dikumpul, Siab berada pada kedudukan yang baik untuk meningkatkan kehadiran pasarannya dan merebut lebih banyak peluang dalam pasaran pembinaan dan hartanah Malaysia yang dinamik."

 

Encik Charanjeev Singh, Pengarah Eksekutif/ Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan dari NewParadigm mengulas, “Latihan mengumpul dana dan pemerolehan Taghill akan membolehkan Siab meneruskan laluannya untuk menjadi peneraju pasaran dalam sektor pembinaan di Malaysia. Kami benar-benar gembira menjadi sebahagian daripada titik penting Siab ini.

 

Industri pembinaan di Malaysia dijangka berkembang sebanyak 6.8% kepada RM60.49 bilion kerana disokong oleh pertumbuhan menyeluruh merentas semua subsektor. Dalam Bajet 2024, peruntukan untuk Perbelanjaan Pembangunan (“DE”) berjumlah RM99.0 bilion – yang merupakan DE terbesar pernah menyokong pertumbuhan ketara dalam industri pembinaan tempatan. Salah satu inisiatif yang paling ketara termasuk tumpuan Kerajaan Malaysia terhadap pemilikan rumah dengan peruntukan RM2.47 bilion, diperuntukkan untuk melaksanakan projek perumahan untuk rakyat pada 2024. Siab, bersama-sama dengan pemerolehan Taghill, lebih bersedia untuk menyokong Kerajaan Malaysia bercita-cita tinggi DE pada 2024.

 


Mengenai Siab Holdings Berhad (“Siab”)

Beribu pejabat di Malaysia, Siab ialah kuasa utama dalam industri pembinaan, diiktiraf kerana kepakaran komprehensifnya dalam projek komersial, kediaman dan institusi mewah. Siab Holdings telah berjaya menyiapkan projek bernilai lebih RM2 bilion, mempamerkan komitmen terhadap kualiti dan kemampanan. Di luar aktiviti pembinaan terasnya, Siab menyepadukan teknologi dan sistem bangunan yang canggih, termasuk keupayaan Pemodelan Maklumat Bangunan (BIM) termaju melalui anak syarikatnya, Bimtech. Semasa ia bergerak ke hadapan dengan pemerolehan dan pengembangan strategik, Siab Holdings bersedia untuk meningkatkan kecekapan operasinya dan mengesahkan kepimpinannya dalam sektor pembinaan Malaysia dan seterusnya, bertujuan untuk menyampaikan nilai unggul dan inovasi dalam projeknya. Untuk maklumat lanjut, layari https://siabmy.com/