Terkini | New

BCM Mulakan Operasi Pengilangan Modul Komunikasi 5G dan Mengumumkan Hab Automotif Baharu di Kulim Techno City

BCM Mulakan Operasi Pengilangan Modul Komunikasi 5G dan Mengumumkan Hab Automotif Baharu di Kulim Techno City


Pembuka Jalan untuk Penyelidikan BCM dalam Pembuatan Komponen Automotif dan Mempercepatkan Fokusnya pada Komponen Automotif dan Perniagaan OSAT.KULIM, KEDAH, 24 Ogos 2023 – BCM Electronics Corporation Sdn. Bhd. ("BCM"), anak syarikat milik penuh Aurelius Technologies Berhad, menyambut ulang tahun ke-30 di Kompleks Sukan KHTP, menandakan tiga dekad transformasi dan penubuhannya.

Tema "30 X 30: Menghormati Masa Lalu & Memperkasakan Masa Depan dengan Pertumbuhan Mampan" merangkumkan semangat acara sambutan itu, tetapi kemuncaknya adalah pengumuman bagi pengembangan strategik BCM ke dalam modul komunikasi 5G dan pembuatan komponen automotif.

Semasa penubuhannya pada 20 Ogos 1993, beroperasi dari bengkel kecil di Prai dan menjalankan kerja pemasangan tulen, BCM telah berkembang menjadi penyedia EMS yang terkemuka, kini beroperasi dari kilangnya yang berkeluasan 260,357 kaki persegi di Kulim High-Tech Park (“KHTP”).

Acara ulang tahun ke-30 itu menjadi platform untuk meraikan dan mengiktiraf kerjasama lama syarikat itu dengan Motorola Solutions Inc. ("MSI"), sebagai pelanggan pertama BCM, dan untuk menyerlahkan rancangan masa depan syarikat. Selama 30 tahun yang lalu, BCM bekerjasama dengan MSI dalam menyampaikan peranti komunikasi keselamatan awam yang kritikal misi kepada rantaian bekalan global MSI.


BCM mengambil peluang untuk mengumumkan bahawa ia telah memulakan pembuatan modul komunikasi 5G dengan aplikasi dalam IOT dan komponen automotif, menandakan penembusannya ke dalam sektor industri automotif baharu.

Di samping itu, BCM telah menetapkan rancangan untuk membina loji tambahan pada 2024 di tanah perindustrian seluas 301,874 kaki persegi yang diperoleh baru-baru ini yang terletak di Kulim Techno City dalam persekitaran KHTP.

Kemudahan baharu ini akan menjadi Hab Automotif untuk BCM, sejajar dengan rancangan strategik syarikat untuk mempercepatkan tumpuannya pada pembuatan komponen automotif dan untuk membangunkan perniagaan OSATnya.Di samping perkembangan terkini ini, BCM turut menekankan komitmennya terhadap kemampanan dengan pengumuman pelan hala tuju ke arah Sifar Bersih menjelang 2050.

Inisiatif ini termasuk pemasangan stesen pengecasan untuk kenderaan hibrid dan elektrik serta pelaksanaan solar atas bumbung 1.95MWac di loji BCM sedia ada oleh Oktober 2023, menyasarkan penggantian 30% penggunaan tenaga elektrik pengeluaran dengan tenaga solar.

Encik Loh Hock Chiang, Pengarah Eksekutif & Ketua Pegawai Eksekutif BCM, berkongsi visinya, dengan menyatakan, “Sambil kita menghormati masa lalu kita dan melihat ke arah masa depan yang mengujakan, marilah kita mengingati nilai teras yang telah mendorong kejayaan kita: amanah, integriti dan hormat. Prinsip ini akan membimbing kami semasa kami menempa laluan baharu dalam teknologi 5G dan pembuatan komponen automotif. Komitmen kami terhadap inovasi dan kemampanan menggariskan visi kami untuk 30 tahun akan datang dan seterusnya, sambil kami berusaha untuk memperkasakan laluan pertumbuhan mampan kami dan mentakrifkan semula landskap teknologi.”

Encik Chad Werkema, Naib Presiden Korporat, Ketua Pegawai Rantaian Bekalan dan Perolehan Motorola Solutions Inc., menambah, "MSI mengiktiraf perkongsian 30 tahun dengan BCM, dan BCM akan terus menjadi rakan kongsi strategik utama kepada MSI."BCM ELECTRONICS CORPORATION SDN.BHD.

BCM ialah pembekal khusus bertaraf dunia bagi Perkhidmatan Pembuatan Elektronik, dengan 30 tahun dalam industri. Mengkhususkan diri dalam penyelesaian "high mix-low volume" dan "medium mix-medium volume", mereka menawarkan perkhidmatan termasuk modul semikonduktor berbilang komponen, Box-Build, PCBA dan sub-pemasangan. Kepakaran mereka meliputi sektor seperti Komunikasi & IoT, Tenaga, Kuasa Elektronik, dan Pencahayaan, mencerminkan komitmen terhadap inovasi dan hubungan jangka panjang dengan MNC di seluruh dunia.