Terkini | New

Kolej Yayasan Saad Melaka duduki 10 teratas dalam SPM 2023

Kolej Yayasan Saad Melaka duduki 10 teratas dalam SPM 2023


Kolej Yayasan Saad Melaka (KYSM) dengan bangganya mengumumkan prestasi cemerlangnya dalam keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 dengan hampir 50 peratus calonnya mencapai kesemua A. Di dalam peperiksaan itu 81 daripada 168 pelajar mencapai pencapaian yang luar biasa ini sekaligus meletakkan KYSM antara 10 sekolah terbaik di Malaysia, berdasarkan Gred Purata Sekolah (GPS).

Dengan GPS 1.257, KYSM telah menduduki tempat kelima berdasarkan keputusan SPM 2023 yang menakjubkan, peningkatan daripada tempat ke-7 tahun lepas. Gred Purata Kebangsaan (GPN) bagi tahun ini ialah 4.60. GPS unggul KYSM iaitu 1.257 menyerlahkan komitmen sekolah terhadap kecemerlangan akademik.


Pengetua, En. Tan Cheh Li bagi pihak pengurusan KYSM berkata, “Pencapaian luar biasa ini adalah visi pengasas yang berpandangan ke hadapan menjadi realiti - bahawa KYSM menyampaikan pendidikan menengah yang cemerlang untuk pelajar muda, memperkasakan mereka sebagai individu yang berkebolehan dalam kepimpinan dan tadbir urus untuk negara.”

“Prestasi KYSM yang tidak dicemari juga berkat nasihat profesional yang diberikan oleh Lembaga Gabenor yang berwibawa tinggi. Berpandukan visi sekolah untuk melahirkan pemimpin masa depan dan kapten industri Malaysia, Lembaga Pengelola memberikan bimbingan yang tidak ternilai kepada Pengurusan KYSM dalam menyusun dan menyampaikan kurikulum yang dipertingkatkan kepada pelajar kami, membentuk mereka menjadi pencapaian yang lebih tinggi."

Di KYSM, penekanan diberikan kepada pembangunan sahsiah dan kemahiran yang dipertingkatkan dalam kalangan pelajarnya. Kurikulum lanjutan ditawarkan di atas kurikulum kebangsaan standard, di mana pelajar didedahkan kepada pengekodan dan IT, bahasa mandarin sebagai bahasa ketiga, teori muzik dan praktikal, pelajaran renang dan latihan kepimpinan.


Lulusan Straight A+ SPM, Jasmine Hasya Junaidi

Lulusan Straight A+ SPM Cik Jasmine Hasya Junaidi, berasal dari Shah Alam, berkata, “KYS telah menyediakan saya platform terbaik untuk membawa versi terbaik diri saya sepanjang tahun. Bukan sahaja kemudahan yang memastikan keselesaan saya berada di puncak, tetapi juga persekitaran yang membuatkan saya berasa seperti berada di sana kerana persaingan yang sihat. Selagi anda menemui orang yang berada di atas bot yang sama dengan anda, ia akan menjadi perjalanan yang lancar.”

GPN, berdasarkan skala mata yang meningkat, menunjukkan bahawa purata yang lebih rendah menandakan prestasi keseluruhan yang lebih baik dalam peperiksaan kebangsaan. Skala penggredan.

KYSM mengucapkan tahniah kepada pelajarnya di atas pencapaian mereka dan setinggi-tinggi pujian kepada para pendidik di seluruh negara.


MENGENAI KOLEJ YAYASAN SAAD MELAKA

Kolej Yayasan Saad Melaka (KYSM) ditubuhkan sebagai sebuah institusi swasta dengan berkediaman penuh pada tahun 1995. Terletak di Ayer Keroh, Melaka, KYSM terkenal dengan prestasi cemerlangnya dalam kedua-dua peperiksaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) sertq Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), dan secara konsisten berada di kedudukan 10 teratas nasional untuk keputusan SPMnya.

Sekolah ini juga dikenali kerana pelbagai aktiviti kokurikulum, termasuk ragbi, orkestra, bola jaring, renang, triatlon, dan debat. KYSM hanya menerima pelajar yang menunjukkan merit melalui proses pemilihan yang ketat. Bakal pelajar mesti menyerahkan permohonan mereka dalam talian, menjalani proses pemilihan yang ketat yang mempertimbangkan kedudukan akademik, potensi kepimpinan dan penglibatan ekstrakurikulum mereka. Setiap tahun, lebih 1,000 permohonan diterima untuk sekitar 100 slot yang tersedia untuk pengambilan tingkatan 1.

KYSM kini dalam proses untuk diambil alih oleh Hektar Real Estate Investment Trust (Hektar REIT). Pengambilalihan itu menandakan pelaburan pertama Hektar REIT dalam kelas aset bukan runcit sebagai sebahagian daripada strategi kepelbagaian portfolionya. Pengambilalihan KYSM oleh Hektar REIT dijadualkan selesai pada akhir Q2 2024. Untuk maklumat lanjut, sila layari kysm.edu.my.