Terkini | New

Timbalan Menteri KBS Melancarkan Fasiliti Industri Bersepadu Kereta Lumba Terbesar Dan Akademi Automatif Yang Bernilai RM10 JUTA

Timbalan Menteri Kementerian Belia dan Sukan (KBS), YB Senator Dato’ Sri Ti Lian Ker merasmikan pembukaan pusat perincian Optimal Premium Motors Sdn. Bhd. (OPM) dan PrimeX Signature Sdn. Bhd. yang serba baru ‘OPM & PrimeX Signature’.Majlis Memotong reben (Kiri ke kanan) : En Kevic Yoo (Pengurus Operasi Primex Signature Sdn. Bhd.), En Jack Lim (Hos Radio dan Selebriti Malaysia), En. Simpson Tan (Pengasas Optimal Premium Motors), Encik Alfred Foo (Ketua Pegawai Operasi Kolej Automotif TOC), YB Senator Dato’ Sri Ti Lian Ker (Timbalan Menteri Kementerian Belia & Sukan), Encik David Hector Ratnaike (Perunding di Optimal Premium Motors), Encik Chris Lee Sheng Hong (Pengarah PrimeX Signature Sdn. Bhd.), Cik Jieying Tha (Hos Radio dan Penyanyi)


Kerjasama ini menyaksikan pembinaan fasiliti seluas 43,000 kaki persegi di Malaysia menjelang 2025. Ianya dilengkapi dengan bilik pameran, pusat pemulihan kereta, perincian kereta, aksesori, pusat jual beli dan banyak lagi, yang bakal menjadi mercu tanda di Malaysia. Tambahan pula, sebuah akademi automotif bernama Auto Detailing Academy (ADA)turut dibangunkan kepada mereka yang ingin menjadikan bidang automotif sebagai kerjaya. Pelbagai kursus ditawarkan seperti teknologi automotif, kejuruteraan, pemulihan kereta, perincian kereta dan sebagainya.

Timbalan Menteri Belia dan Sukan, YB Senator Dato’ Sri Ti Lian Ker berkata, “Selama bertahun-tahun, Malaysia telah menarik minat pengeluar automotif global dan tempatan, menjadikan kita negara ketiga tertinggi dalam permintaan industri automotif di Asia Tenggara. 


Dengan pelancaran fasiliti ini, OPM, PrimeX dan TOC bukan sahaja menunjukkan perkembangan industri automotif Malaysia, tetapi juga menyediakan peluang kerjaya dan latihan kemahiran kepada para belia dengan melengkapkan mereka dengan ilmu pengetahuan yang berguna untuk masa yang akan datang.”.Encik Simpson Tan, pengasas Optimal Premium Motors berkata, “OPM, PrimeX dan TOC akan melabur sebanyak RM 10 juta untuk membangunkan fasiliti baru ini sebagai platform pendidikan automotif kepada belia dan mencipta lebih enam ratus peluang pekerjaan. Ini termasuk latihan teknikal yang menyeluruh, lengkap dengan maklumat industri terkini sebagai pemangkin populasi pekerja mahir di negara kita.”“Kami percaya ini merupakan batu loncatan untuk kami berjaya di mana kepakaran dan pengalaman peneraju-peneraju industri automotif digabungkan. Usahasama ini pasti mencipta permintaan yang tinggi terhadap fasiliti kereta bersepadu lumba di seluruh rantau ini dan membawa industri automotif Malaysia ke peringkat yang seterusnya,” tambah Pengarah PrimeX Signature Sdn. Bhd., En. Chris Lee Sheng Hong.

Sumbangan daripada Optimal Premium Motors dan PrimeX Signature Sdn. Bhd ke Kelab Harmoni Malaysia


Dengan semangat untuk menggalakkan para belia mencapai kecemerlangan, Ketua Pegawai Operasi (COO) TOC Automotive College (TOC), En. Alfred Foo turut menyatakan, usahasama ini akan membolehkan mereka untuk melangkaui jangkauan mereka dalam menyampaikan pengalaman pembelajaran automotif dalam pasaran dan lebih penting lagi, menyediakan sokongan berterusan.Bukan itu sahaja, OPM dan PrimeX turut menyumbang RM10,000 kepada pertubuhan bukan kerajaan, Kelab Harmoni Malaysia sebagai usaha untuk mempromosikan perpaduan melalui pendidikan dan menyemai para belia di Malaysia. OPM, PrimeX dan TOC teruja untuk berkongsi usahasama terbaru mereka dengan masyarakat dan akan terus menonjolkan apa yang ditawarkan oleh industri automotif Malaysia kepada dunia.

Mengenai Optimal Premium Motors Sdn. Bhd
Ditubuhkan pada 2014, OPM terdiri daripada pasukan peminat kereta dengan lebih 50 tahun pengalaman kolektif dalam dunia automotif. OPM mengkhusus dalam pengubahsuaian automotif seperti penalaan kenderaan, servis & penyelenggaraan, kenderaan persediaan perlumbaan dan supercar & kenderaan mewah.

Mengenai PrimeX Signature Sdn. Bhd
Perincian Automotif premium terletak di tengah-tengah Sunway dengan matlamat untuk memberikan mutu kerja yang berkualiti untuk peminat dan kenderaan mereka. hab sehenti primeX Signatures yang menyediakan perkhidmatan termasuk cucian kereta premium, rawatan ruang enjin, perincian luaran dan dalaman serta pengubahsuaian cat dan banyak lagi.

Mengenai TOC Automotive College (TOC)
Ditubuhkan pada tahun 2004, Kolej Automotif TOC (TOC) adalah perintis dalam pendidikan automotif profesional yang memastikan mobiliti dan kebolehpasaran. Kolej Automotif tOC (TOC) juga merupakan rakan kongsi berbangga dengan universiti bertaraf dunia dari seluruh dunia untuk terus memberikan asas yang kukuh dan kebolehpasaran kepada pelajar dan alumni mereka.