Terkini | New

Mercury Securities Group Berhad Sasar Raih RM39.27 Juta Daripada IPO

Mercury Securities Group Berhad Sasar Raih RM39.27 Juta Daripada IPO

Bertujuan untuk mengembangkan perkhidmatan kemudahan pembiayaan margin dan meningkatkan program pendigitalan dalam perniagaan pembrokeran saham

Mercury Securities Group Berhad (“Mercury Securities” atau “Syarikat”), melancarkan prospektusnya hari ini bersempena dengan tawaran awam permulaan (“IPO”) dan penyenaraian di Pasaran ACE Bursa Malaysia Securities Berhad ( “Bursa Securities”).


1. Cik Himahlini A/P M. ramalingam, Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Mercury Securities Group Berhad
2. Datin Chua Suat Khim 拿汀蔡雪琴, Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Mercury Securities Group Berhad
3. Dato’ Baharon Bin Talib, Pengerusi Bebas Bukan Eksekutif Mercury Securities Group Berhad
4. Encik chew Sing Guan 周新元先生, Pengarah Urusan Mercury Securities Group Berhad
5. Cik Alynn Lim Geok Lian 林依璉女士, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Public Investment Bank Berhad
6. Dato’ A. Rahman Bin Safar, Pengarah Bukan Eksekutif Bukan Bebas Mercury Securities Group Berhad
7. Encik chan Kim Hing 陈锦兴先生, Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Mercury Securities Group Berhad

Mercury Securities ialah sebuah syarikat pegangan pelaburan dan melalui anak syarikat milik penuhnya, Mercury Securities Sdn Bhd (sebuah Organisasi Penyertaan Bursa Malaysia Securities Berhad dan sebuah Penasihat Utama yang Diiktiraf oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia) (secara kolektif “Kumpulan”) terlibat dalam penyediaan pembrokeran saham, khidmat nasihat kewangan korporat dan perniagaan lain yang berkaitan seperti perkhidmatan kemudahan pembiayaan margin, perkhidmatan taja jamin dan penempatan, serta penyediaan penama dan perkhidmatan penjaga.

IPO itu diunjurkan mengumpul RM39.27 juta melalui terbitan 157.09 juta saham pada harga terbitan RM0.25 sesaham. Perolehan tersebut akan diperuntukkan mengikut seperti berikut:

✓ RM26.86 juta digunakan untuk perkhidmatan kemudahan pembiayaan margin;
✓ RM2.88 juta digunakan untuk menambah baik program pendigitalan dan aktiviti pemasaran untuk perniagaan dan operasi broker saham Kumpulan;
✓ RM4.63 juta untuk modal kerja; dan
✓ RM4.90 juta untuk anggaran perbelanjaan penyenaraian.

Pengarah Urusan Mercury Securities, Encik Chew Sing Guan berkata, “Kami merancang untuk memanfaatkan penyenaraian ini untuk terus berinovasi, mendigitalkan dan mengembangkan penawaran produk dan perkhidmatan kami. Dengan rangkaian pelbagai produk dan perkhidmatan yang kami tawarkan sekarang, termasuk pembrokeran saham, kewangan korporat, perdagangan proprietari, pembiayaan margin dan khidmat nasihat penyelidikan, perkhidmatan penjaga dan penama, kami sedang memulakan perjalanan yang bukan sahaja merupakan tonggak korporat, tetapi juga batu loncatan bagi kumpulan kami untuk mencapai lebih tinggi dan lebih dalam dalam pasaran modal.”

Beliau menambah, “Mercury telah berjaya mendapatkan keuntungan setiap tahun sejak bermula operasi pada tahun 1992, walaupun pasaran saham mengalami pasang surut. Kami akan menjadi syarikat broker saham pertama yang mencari dan memperoleh penyenaraian IPO di Bursa Malaysia dalam 20 tahun terakhir. Seiring dengan kami memulakan babak baru ini, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pasukan berbakat dan berdedikasi kami, serta pelanggan kami yang baru dan yang lama, dan juga mereka yang belum lagi menyertai kami. Pasaran modal sentiasa berubah dan Mercury akan berusaha untuk berubah juga, dan menjadi lebih baik.


1. En. Chew Sing Guan 周新元先生, Pengarah Urusan Mercury Securities Group Berhad
2. Cik Alynn Lim Geok Lian 林依璉女士, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Public Investment Bank Berhad

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, Cik Alyn Lim Geok Lian dari Public Investment Bank Berhad (“PIVB”) menyatakan, “Kehadiran Mercury Securities yang sekian lama bukan sahaja mengukuhkan kedudukan pasaran mereka tetapi juga membolehkan mereka mewujudkan pangkalan pelanggan yang berkekalan yang bertindak sebagai batu loncatan untuk pertumbuhan masa hadapan.”

Beliau menambah, “Ini tidak mungkin berlaku jika bukan kerana kepimpinan kukuh Encik Chew Sing Guan, Pengarah Urusan Mercury Securities yang telah membimbing Kumpulan ke tahap sekarang. Kami percaya bahawa Kumpulan berada di tangan yang berkebolehan dan akan terus meningkatkan tahap yang lebih tinggi dan mencipta lebih banyak nilai untuk semua pemegang kepentingannya."

Selaras dengan pelancaran prospektus Mercury Securities, permohonan untuk Terbitan Awam dibuka mulai hari ini dan akan ditutup pada 5 September 2023 jam 5.00 petang. Mercury Securities dijadualkan disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Securities pada 19 September 2023.

Selepas penyenaraiannya di Pasaran ACE, Mercury Securities akan mempunyai permodalan pasaran sebanyak RM223.25 juta berdasarkan harga terbitan RM0.25 sesaham dan modal saham terbitannya yang diperbesarkan sebanyak 893.00 juta saham. PIVB ialah Penasihat Utama, Penaja, Penaja Jamin Tunggal dan Ejen Penempatan Tunggal untuk kerja-kerja IPO ini.


MENGENAI MERCURY SECURITIES GROUP BERHAD

Mercury Securities Group Berhad (“Mercury Securities”) melalui anak syarikat milik penuhnya, Mercury Securities Sdn Bhd ialah Organisasi Ahli Bursa Malaysia Securities Berhad, Ejen Depositori Bertauliah Bursa Malaysia Depository Sdn Bhd, dan Peserta Penjelasan Dagangan Bursa Malaysia Clearing Sdn Bhd. Akreditasi tersebut membolehkan Mercury Securities menyediakan rangkaian penuh pembrokeran saham dan perniagaan berkaitan seperti perkhidmatan kemudahan pembiayaan margin, perkhidmatan taja jamin dan penempatan, khidmat nasihat penyelidikan dan pelaburan, penjagaan dan perkhidmatan penama. Selain itu, sebagai Penasihat Utama yang diiktiraf oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Penasihat Utama, Penaja dan Penasihat Diluluskan yang diiktiraf oleh Bursa Malaysia Securities Berhad, Mercury Securities menyediakan rangkaian penuh perkhidmatan nasihat kewangan korporat seperti tawaran awam permulaan di Pasaran Utama, ACE Pasaran dan Pasaran LEAP Bursa Malaysia Securities Berhad, latihan penjanaan dana sekunder seperti terbitan hak dan penempatan persendirian, pengambilalihan, penggabungan dan pengambilalihan, nasihat bebas, pengambilalihan terbalik dan penstrukturan semula korporat yang dilakukan oleh syarikat tersenarai dan tidak tersenarai.

Untuk maklumat lanjut, sila layari https://www.mercurysecurities.com.my/