Terkini | New

Watsons Malaysia Meraikan 30 Tahun di Malaysia sebagai Peruncit Kesihatan Dan Kecantikan No. 1

Watsons Malaysia Meraikan 30 Tahun di Malaysia sebagai Peruncit Kesihatan Dan Kecantikan No. 1 


Tahun ini, Watsons Malaysia akan memperingati tiga dekad dalam industri runcit kesihatan dan kecantikan di Malaysia. Untuk meraikan pencapaian penting ini, Watsons mengumumkan pelancaran sesuatu yang BESAR dan inisiatif inovatif yang menjanjikan untuk mengubah landskap runcit di Malaysia.

Sebagai peneraju industri dan dalam meraikan kejayaan ini, Watsons Malaysia dengan bangganya menjadi peruncit pertama yang melancarkan dan memperkenalkan pesawat berjenama Watsons, dengan kerjasama AirAsia yang baru-baru ini dinobatkan sebagai Syarikat Penerbangan Kos Rendah Terbaik Dunia di Skytrax World Airline Awards 2024 untuk tahun ke-15 berturut-turut. Inisiatif ini membawa intipati kesihatan dan kecantikan ke udara, melancarkan livery pertama Watsons, penjenamaan dalam penerbangan, membeli-belah dalam penerbangan dan penglibatan dalam penerbangan secara keseluruhan. Usaha inovatif ini menekankan komitmen Watsons terhadap inovasi dan penglibatan pelanggan, menetapkan standard baharu untuk sektor runcit.


Acara peristiwa penting ini dihadiri oleh Pengerusi Kumpulan AS Watson, Encik Dominic Lai; Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AS Watson, Dr. Malina Ngai; Pengarah Urusan Watsons Malaysia & Pengarah Eksklusif Serantau Watsons International, Caryn Loh; pasukan pengurusan Watsons & rakan perniagaan, pasukan Pengurusan AirAsia, Duta Watsons Malaysia, Ayda Jebat & Phei Yong, Rakan Selebriti Watsons, dan ahli Watsons Elite. Ia benar-benar satu pendedahan pesawat yang mengagumkan, dipenuhi dengan pratonton menarik dan interaksi.

“30 tahun sudah berlalu semenjak Watsons Malaysia memasuki industri runcit. Sepanjang perjalanan ini, kami telah mencapai pelbagai kejayaan dan menubuhkan diri kami sebagai jenama runcit  dalam talian dan luar talian (O+O) No. 1 di kalangan pelanggan. Watsons Malaysia sentiasa menerajui inisiatif kolaboratif, dan tiga dekad ini telah membolehkan kami melonjak dengan inovasi dan kepuasan pelanggan. Kami berbangga untuk mendedahkan pesawat berjenama Watsons untuk meraikan kejayaan ini. Kami kini mempunyai lebih daripada 700 kedai di seluruh negara, lebih 7.5 juta ahli Watsons Club dengan program kesetiaan yang kukuh dan menawarkan lebih daripada 12,000 produk di kedai dan dalam talian. Matlamat kami adalah untuk menyediakan kemudahan dan nilai, memastikan pengalaman yang lancar untuk pelanggan kami,” kata Caryn Loh, Pengarah Urusan Watsons Malaysia dan Pengarah Eksklusif Serantau Watsons International.


Perapian pesawat berjenama Watsons menampilkan Unik Si Kucing, maskot Watsons Malaysia, dan juga menampilkan kad Ahli Watsons Club, dan mesej dalam talian dan luar talian (O+O). Ia juga menekankan kemudahan membeli-belah dalam talian dan luar talian (O+O), menekankan bahawa pelanggan kini boleh membeli-belah melalui Aplikasi Watsons atau laman web dan menikmati Penghantaran Ekspres, memastikan produk mereka dihantar ke depan pintu dalam masa kurang daripada 2 jam.

Selain itu, penjenamaan dalam penerbangan menekankan ciri-ciri produk utama, termasuk keperluan perjalanan dan kesihatan, produk kecantikan untuk kegunaan semasa dalam perjalanan, jenama eksklusif, dan Jenama Watsons, yang diiktiraf sebagai Jenama Sendiri No. 1 Asia*. Penumpang boleh melihat tawaran ini semasa dalam penerbangan dan dengan mudah mengimbas kod QR. Selepas mendarat, mereka boleh membeli barangan dan menghantarnya ke depan pintu melalui penghantaran ekspres atau klik dan kutip di mana-mana kedai pilihan. Dengan lebih 700 kedai di seluruh negara, kami berhasrat untuk menyediakan kemudahan dan nilai, memastikan pengalaman perjalanan yang lancar untuk pelanggan kami.

Dr Malina Ngai, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AS Watson, meraikan peristiwa penting ini bersama pasukan kepimpinan Watsons dan rakan perniagaan di acara tersebut. "Hari ini, saya teruja untuk merasmikan pelancaran kerjasama kami dengan AirAsia untuk mempunyai pesawat berjenama Watsons yang pertama sebagai inisiatif istimewa Ulang Tahun ke-30. Apa yang membawa kami kepada kerjasama ini adalah kepercayaan bersama bahawa 'Langit Bukan Had' – keghairahan kami untuk melayani pelanggan kami tidak mempunyai had, dan apa sahaja adalah mungkin untuk kami.”

Populariti Watsons sentiasa menjadi pilihan utama di kalangan pengguna apabila memenangi anugerah Platinum tertinggi dalam kategori runcit dan Pemasar Terbaik Putra tahun ini menandakan kemenangan kesepuluh berturut-turut sejak 2014 di Anugerah Jenama Putra tahunan di mana kemenangan itu penting kepada anugerah pilihan rakyat yang diundi oleh pengguna di Malaysia. Selain itu, syarikat itu juga diiktiraf sebagai Syarikat Terbaik (Runcit) di Anugerah Kelestarian & CSR Malaysia dan dihormati sebagai Majikan Pilihan di Anugerah Pilihan Graduan.

Sejajar dengan pendedahan tersebut, Watsons bekerjasama dengan AirAsia untuk menyediakan ahli Watsons Club dengan peraduan Spend & Win. Ahli yang membeli-belah di kedai dan dalam talian boleh bersedia untuk memulakan perjalanan yang luar biasa dengan membelanjakan sekurang-kurangnya RM100 dalam satu resit dan berpeluang memenangi hadiah hebat seperti tiket penerbangan AirAsia, penginapan hotel AirAsia MOVE, mata AirAsia Move dan e-baucar Watsons. Ahli boleh menghantar penyertaan peraduan mereka selepas pembelian di mana-mana kedai Watsons di seluruh negara dan dalam talian sehingga 31 Julai 2024 https://www.watsons.com.my/member-monthlyspecial

Menggabungkan dunia perjalanan dengan alam penjagaan diri, produk perjalanan Jenama Watsons seperti tisu muka, set penjagaan kulit perjalanan, dan spray mulut akan tersedia sebagai tawaran membeli-belah dalam penerbangan, dengan itu menghubungkan pengembara dengan jenama kami.

Bagi pengembara yang menaiki pesawat berjenama Watsons, AirAsia akan mengaktifkan penglibatan dalam penerbangan pada 30hb setiap bulan untuk memacu pemberian hadiah dan meningkatkan interaksi penumpang. Daripada penjagaan peribadi kepada keperluan penjagaan kulit kepada produk kesihatan, penumpang boleh mengakses pilihan yang dipilih daripada tawaran kesihatan dan kecantikan yang berkualiti tinggi semasa mereka ke destinasi mereka.

Tambahan pula, Watsons dengan sukacitanya menawarkan tawaran dan diskaun eksklusif kepada ahli Watsons Club sepanjang tahun. Ahli Watsons Club boleh menebus baucar AirAsia Rides melalui W Rewards Watsons melalui aplikasi mudah alih Watsons. Begitu juga, pengguna aplikasi AirAsia MOVE boleh menebus e-baucar Watsons untuk pembelian dalam talian dan aplikasi Watsons menggunakan kod promo yang tersedia untuk ditebus pada platform AirAsia MOVE.

Untuk menarik ahli Watsons Club yang gemar melancong, Watsons Asia One Pass menawarkan faedah eksklusif yang direka untuk meningkatkan pengalaman membeli-belah di 10 pasaran di seluruh dunia. Ahli menerima akses keutamaan kepada promosi khas dan pengumpulan mata. Dengan setiap pembelian, mata kelab terkumpul untuk pelanggan membuka lebih banyak diskaun dan ganjaran.

Caryn menambah, “Kerjasama yang menarik antara Watsons dan AirAsia ini meningkatkan fleksibiliti dan nilai kedua-dua program ganjaran, memberikan ahli lebih banyak pilihan untuk memaksimumkan faedah mereka. Usaha ini bukan sahaja menonjolkan komitmen Watsons terhadap inovasi tetapi terus memimpin dalam membentuk masa depan runcit dan perjalanan di Malaysia.”

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kerjasama eksklusif ini, layari www.watsons.com.my  atau muat turun aplikasi mudah alih Watsons di Apple App Store, Google Play Store dan Huawei App.